Jezero Moraine se nalazi na nadmorskoj visini od 1885 metara i prostire se na površini od 0.5 km2, u Dolini deset vrhova Rocky Mountins. Nastalo je od glečera koji su se otapali sa okolnih planina.

Jezero okružuju očuvana priroda i planinski snježni vrhovi. Predivna plava boja jezera, koja je rezultat odbijanja svjetlosti o kameno dno jezera, javlja se krajem juna i prizor je koji privlači na hiljade turista iz svih krajeva svijeta.

Zbog niskih temperatura, jezero zimi nije posjećeno, a sezona posjeta počinje u maju. To je i period kada počinju razne aktivnosti na jezeru i oko njega: veslanje, vožnja kanua, šetnja uređenim stazama, jahanje konja, pecanje, planinarenje i brojne druge aktivnosti.

Spektakularno jezero Moraine i njegovo okruženje prava su destinacija i za one koji traže mjesto za romantičan i opuštajući odmor. Netaknuta priroda pruža vam mogućnost da otkrijete sve tajne divljine i pružite sebi vrhunski adrenalinski užitak šetajući kroz gustu šumu.

Pored ovog jezera koje je jedno od najljepših u nacionalnom parku Banff, možete posjetiti i brojna druga kao što su Luise, Minnewanka, te Peyto. Zanimljivo je i to da je jezero Minnewanka najduže planinsko jezero u kanadskim Rocky Mountains dugačko 28 kilometara i 142 metra duboko.

U šumovitim predjelima žive grizli i mrki medvjed. Tu su još i ris, lasica, vidre sjevernih rijeka, žderavci i vukovi. Elk, mazga-jeleni i bjelorepi jeleni su uobičajni u dolinama parka, ponekad i u blizini grada Banff, dok je los nedostižan i nalazi se uglavnom u močvarnim područjima i u blizini potoka.

U alpskim područjima su divokoza i bighorn ovca, te drugi sisari kao što su dabrovi, dikobrazi, vjeverice. Tu je najmanje 280 vrsta ptica među kojima i ćelavi i zlatni orao, crvenorepi soko, orao ribar.

Ako želite doživjeti prirodu na pravi način, onda to učinite u dalekoj Kanadi tako što ćete navratiti do jednog od najpoznatijih nacionalnih parkova na svijetu i uživati u ljepotama jezera Moraine.